"Tot ceea ce suntem este rezultatul a ceea ce am gandit" - Buddha

marți, 23 decembrie 2008

Nosce te ipsum - Cunoaste-te pe tine insuti


Adesea ne intrebam ce se ascunde in strafundurile fiintei noastre. Oare ce destin, neinteles inca, ne conditioneaza viata?
Este important sa realizam ca autocunoasterea ne permite sa dobandim intelepciunea, stiinta despre cine suntem cu adevarat si incotro ne indreptam. In noi insine se gaseste adevarul, in noi se gaseste raspunsul la toate intrebarile. Aparent suntem cu totii diferiti, fiecare om are propriile sale probleme si fiecare fiinta umana trebuie sa-si rezolve singura problemele pentru a invata la scoala vietii. Nici un sistem sau ghid nu o pot face in locul nostru. Viziunea noastra despre lume este aceea care creaza lumea, fiecare traieste in propriul sau Univers. Daca se schimba viziunea se schimba si lumea (modul in care noi o percepem), si actiunea noastra asupra ei. Pentru a fi liber cu adevarat nu inseamna a nu fi in inchisoare, ci inseamna a fi liber launtric, inseamna a nu mai fi intemnitat in corpul fizic, in lumea materiala, inseamna a nu mai fi incorsetat de prejudecati, inhibitii, tensiuni, boli si de orice alta autolimitare, de orice fel ar fi ea. Propria libertate trebuie cucerita de fiecare si a spune aceasta nu este o conceptie egoista, pentru ca o fiinta echilibrata, armonioasa stapana pe posibilitatile sale, o fiinta lucida care nu vede realitatea prin prisma deformanta a fantasmelor si angoaselor sale, are o influenta benefica asupra celor ce o inconjoara. Din acesta cauza se spune ca suprema datorie a fiecarei fiinte fata de societate si fata de ea insasi este de a evolua, de a tinde spre perfectiune, de a obtine intelepciunea. O noua ramura de granita a psihologiei, psihologia transpersonala, ne ajuta in abordarea si explicarea stiintifica a procesului autocunoasterii profunde, considerand ca indispensabila colaborarea criteriilor stiintifice adecvate cu cele ale filosofiei, artei si cu acelea ale marilor traditii initiatice. Fiecare dintre noi s-a nascut intr-o anumita conjunctura sociala si isi traieste existenta in interiorul limitelor culturii sale. Pe masura ce timpul trece, isi poate largi aceste limite prin experienta, evitare ca obiceiurile sa devina automatisme si mai ales prin evolutie. Efortul de autodepasire, dorinta de libertate si de cunoastere interioara, nevoia superioara, elevata de a te desprinde de lantul obisnuintelor, permite sa mergi dincolo de angoasa care blocheaza disponibilitatile noastre latente si intelegerea sensului existentei noastre in aceasta lume. Daca suntem constienti ca, de fapt, cunoasterea inseamna putere vom putea sa ne transformam destinul, si sa controlam energiile din univers. Din acesta cauza se spune ca „inteleptii domina astrele”. Deci nu trebuie sa uitam ca astrele predispun dar nu dispun. Doar liberul nostru arbitru este cel care dispune daca suntem fericiti sau nu, daca ne inaltam sau coboram, daca evoluam sau involuam, daca alegem evolutia obisnuita prin suferinta invatand din greselile noastre, sau evolutia rapida armonioasa avand la dispozitie tezaurul de intelepciune si experienta umanitatii, cuceririle facute de om din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre.
Buddha spunea: „Fiti propria voastra flacara!”. Religia ortodoxa afirma prin Christos ca imparatia lui Dumnezeu se gaseste permanent „inlauntrul nostru” - primeste si daruieste lumina -. Pe frontispiciul templului din Delphi este scris: „ Cunoaste-te pe tine insuti si vei cunoaste intregul Univers, cu energiile si fortele sale ascunse” iar un aforism al intelepciunii ne invata: „Ceea ce este aici (in microcosmosul fiintei mele) este pretutindeni (in macrocosmos), ceea ce nu este aici nu este nicaieri”, iar Hermes spunea: "Ceea ce este sus este si jos".
Pace, lumina si iubire :)

8 comentarii:

 1. la faza asta zic asa:sigur nu-i vorba de mine!nici de vreun altul pe care l-am intalnit pana acum...:)nici unul dintre noi nu este normal conform definitiei lui Dumnezeu,si cu cat ne apropiem mai mult unii de altii,cu atat mai clara devine situatia.
  Si totusi in pofida ciudateniilor noastre ,a pacatelor si a personalitatilor noastre"colturoase".avem nevoie unii de altii.Comunitatea este cel mai simplu cuvant este una din cele mai mari trebuinte ale noastre.prin urmare,cum pot niste oameni plin de cusururi sa imblanzeasca fortele care ne dezbina,ca apoi sa intram in relatii transformatoare pentru viata noastra si care Dumnezeu le-a proiectat pt noi?:)

  RăspundețiȘtergere
 2. daca vrei sa umbli pe apa trebuie sa cobori din barca:)

  RăspundețiȘtergere
 3. In loc de replica personala am sa-ti dau un citat din Osho care cred ca e relevant in cazul de fata :
  "Soarele inimii nu va răsări decât dacă ne umplem de lumină şi această responsabilitate ne revine nouă înşine. Suntem cu toţii elementele edificiului de mâine, suntem razele astrului care se va manifesta. Fiecare om este un creator. Dar a vorbi despre viitor este o greşeală. Prezentul este acela care trebuie reânviat, iar ceea ce trebuie să readucem la viaţă este propria noastră fiinţă. Cum să creem o umanitate, dacă nu ieşim mai întâi din starea noastră nesigură? Individul este baza societăţii, prin el se operează orice evoluţie şi orice revoluţie."

  RăspundețiȘtergere
 4. da trebue sa te cunosti pe tine,pentruca daca nu te cunosti pe tine nu cunosti Universul!!!

  RăspundețiȘtergere
 5. ma ajutat foarte mult... foarte corect...mersi...

  RăspundețiȘtergere